La Mancomunitat de la Ribera Alta presenta en Carcaixent l’exposició “Les ermites de la Ribera en 3D”

  • L’exposició inclou 8 ermites de la Ribera que han estat digitalitzades amb models 3D, i impreses amb polímer per a exposar-les en una mostra accessible.

La Mancomunitat de la Ribera Alta i l’Ajuntament de Carcaixent inauguren l’exposició “les ermites de la Ribera en 3D”, una mostra física del treball de digitalització de l’ens comarcal de 8 ermites de la Ribera. Els edificis que inclou el treball són l’ermita de Sant Roc de Ternils (Carcaixent), la més antiga de la mostra (segle XIII), l’ermita de Sant Bernat (Carlet), l’ermita dels Sants de la Pedra (Sueca), l’ermita de Sant Antoni Abat (Llombai), l’ermita de Santa Bàrbara (Alberic), l’ermita del Roser (Beneixida), l’ermita del Calvari (Sumacàrcer) o l’ermita del Calvari (l’Énova).

Els edificis han estat digitalitzats en 3D mitjançant tècnica de fotogrametria amb dron i terrestre, i també el seu interior pot visitar-se virtualment amb panoràmiques 360 graus. La impressió amb polímer ha estat completada amb un treball de pintura per part d’un equip de restauradors, per a dotar de major veracitat i realisme el resultat.

L’exposició ha estat inaugurada a Carcaixent per part de la presidenta de la Mancomunitat, Paqui Momparler, l’alcaldessa de Carcaixent Carolina Almiñana, amb la presència de diferents alcaldes dels municipis on trobem aquestes ermites. L’acte ha comptat amb la presència de diferents alcaldes de la comarca, com són el primer edil d’Alberic, Toño Carratalà, l’alcaldessa de Beneixida, Begoña Lluch, l’alcadessa de Carlet, Laura Sáez, l’alcalde de Llombai, Salvador Climent i l’alcalde de Sumacàrcer, David Pons, i diferents regidors municipals.

La presidenta de l’ens comarcal afirmava que “des de La Mancomunitat apostem per projectes innovadors en matèria de digitalització cultural, i posem el resultat a disposició dels nostres municipis perquè puguen acollir l’exposició i apropar el nostre patrimoni a les nostres veïnes i veïns”.

La presidenta de la Mancomunitat de la Ribera Alta ha agraït a Carcaixent que òbriga les portes de la seua casa gran a aquesta exposició. La seua alcaldessa, Carolina Almiñana, destacava del cas de l’ermita de Sant Roc que “reforça el nostre sentiment com a poble perquè es troba a la partida de Ternils, on es troba l’origen de Carcaixent”. La primer edil del municipi també ha volgut destacar sobre aquests treballs que “la digitalització és una assegurança per a difondre i preservar el nostre patrimoni”.

L’acte de presentació d’aquesta exposició ha comptat amb una interessant presentació contextual per part del professor Aureliano Lairon. El també arxiver i cronista d’Alzira, presentava als assistents una acurada explicació sobre el sorgiment i elements destacats de l’arquitectura i usos d’aquestos edificis religiosos, i la seua importància com a emblemes dels seus pobles.

L’exposició compta amb 8 ermites sobre uns panells informatius amb braile i QR amb àudio-descripcions i informació multimèdia. Les ermites escollides destaquen per les seues singularitats arquitectòniques i també pels entorns naturals on es troben, amb una varietat d’estils, des del gòtic de reconquesta al neoclàssic, des del segle XIII fins a primeries del XIX.

L’Ajuntament de Carcaixent és el primer a mostrar aquesta exposició, la mostra podrà vore’s a l’entrada del Palau de la Marquesa fins al dia 3 de març de 9:00 h a 14:00 h, i pot visitar-se també a través de la web de patrimoni de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Riberana.

Facebook
X (Twitter)
YouTube
Instagram
Skip to content