Visita a les obres del projecte Canya a la Canya finançat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) al seu pas pel municipi d’Algemesí

El projecte «Canya a la canya» compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

27 de febrer de 2024. L’alcalde d’Algemesí, José Javier Sanchis Bretons juntament amb Paqui Momparler Orta, presidenta de la Mancomunitat de la Ribera Alta en representació del Consorci de la Ribera Alta i Jorge Rodil, regidor de parcs i jardins, i espais naturals d’Algemesí, han visitat les obres del projecte Canya a la canya al seu pas pel municipi d’Algemesí.

Durant la visita per la zona d’actuació, tècnics del projecte Canya a la canya han realitzat una explicació tècnica a les autoritats de les actuacions i s’han contextualitzat dins de tot el projecte. Representants de la fundació Limne han explicat les accions en matèria de comunicació, formació i participació ciutadanes previstes en el projecte.

Per a la consecució de l’objectiu principal que es persegueix en este projecte, s’han definit un total de sis accions que agrupen una sèrie d’actuacions enfocades a tal fi. En el cas del municipi d’Algemesí, actualment s’estan duent a terme tres d’estes accions.

La primera acció és la gestió i control d’espècies exòtiques invasores amb eliminació de la canya mitjançant ombreig, està acció s’està duent a terme actualment, amb una duració de treball en el lloc d’unes dos setmanes per a realitzar el recobriment, el posterior descobriment es durà a terme en uns díhuit mesos aproximadament.

La segona acció que s’està realitzant és la gestió i control de la vegetació autòctona amb una gestió de l’arbratge que es duu a terme en aquells casos en què s’ha constatat un perill per a la seguretat de les persones o com a perill derivat dels riscos d’inundació.

La tercera acció és la retirada del geotèxtil abandonat que es realitzarà després de l’estiu, esta acció té per objectiu la retirada de geotèxtil instal·lat en gestions de canyar anteriors que, per unes causes o altres, no s’ha retirat i actualment es troba enterrat o semienterrat en diferents localitzacions.

L’objectiu final, a més de la restauració mediambiental de la zona, és fer valdre el Xúquer i acostar este espai d’elevat valor a la ciutadania, és per això que el projecte també inclou actuacions de sensibilització i conscienciació ciutadana que desenvolupa la Fundació Limne.

El Consorci de la Ribera i la Fundació Limne han anunciat la creació d’un gran corredor verd entre Sumacàrcer i la mar, centrat en la conservació i millora del riu Xúquer a través d’accions de gestió i control d’espècies invasores, recuperació de vegetació autòctona, retirada de material obstructiu, transformació de zones de cultiu abandonades per a generació d’espai natural fluvial i estabilització i reculada de marges.

Les accions dissenyades per a este gran corredor verd involucren una superfície de 124.358 m² al llarg de 75 km del riu Xúquer al seu pas pels municipis de Sumacàrcer, Antella, Gavarda, Castelló, Alberic, Benimuslem, Alzira, Algemesí, Albalat de la Ribera, Polinyà de Xúquer, Sueca, Riola, Fortaleny i Cullera.

La fundació Limne ha mobilitzat a quasi 300 ciutadans dins de les activitats de participació del projecte i espera en finalitzar la campanya educativa implicar 29 centres escolars, el que suposa 7.500 escolars implicats al projecte.

FONS EUROPEUS

El projecte presentat pel Consorci de la Ribera i Limne, denominat «Canya a la canya», ha sigut beneficiat amb 3.747.949,03 € en una convocatòria d’ajudes, impulsada per la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), per a la restauració d’ecosistemes fluvials i la reducció del risc d’inundació en els entorns urbans, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

La convocatòria, que va rebre un total de 230 propostes, ha seleccionat 37 projectes, entre les quals es troba «Canya a la canya», en presentar iniciatives que impulsen solucions basades en la naturalesa que, a més de restaurar i incrementar la biodiversitat i els valors ambientals del Xúquer, contribueixen significativament a reduir els riscos d’inundació en els seus trams urbans. A més, el projecte s’ocupa de sensibilitzar a la població sobre la importància de la restauració fluvial com a ferramenta per a reduir l’impacte de les inundacions i de transferir el coneixement adquirit a altres municipis amb problemes similars, de manera que es multipliquen els beneficis de la iniciativa.

    Facebook
    X (Twitter)
    YouTube
    Instagram
    Skip to content